2011. június 17., péntek

SAJTSZÓSZBAN SÜLT CSIRKE


A hétvégén megint hűvösebb lesz, így semmi akadálya beindítani a sütőt és elkészíteni ezt a remek ételt. Remek, mert pár perces előkészület után elvan a sütőben, és a remek, mert nagyon finom ételt kapunk. Vendégváráshoz is ideális, mert előkészíthetjük, majd a vendégek megérkezésekor betoljuk a sütőbe és kb. 45 perc alatt megsütjük. 

Ez a recept a Kifőztük 2011/4. számában jelent meg. Az újság ezen száma, mint ahogy az eddigi összes, még letölthető a www.kifoztuk.hu oldalról. 

Sajtszószban sült csirke

Hozzávalók 4 főre
  • 1 filézett csirkemell vagy kb. 40 dkg szeletelt pulykamell
  • 1 l tej
  • 10 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 40 dkg trappista sajt + 10 dkg a tetejére
  • 10-20 dkg zöldborsó vagy bármilyen zöldség, de el is hagyható
  • 2-3 evőkanál olaj
  • bors
  • majoránna vagy sültcsirke fűszersó

a tálaláshoz:
  • sült krumpli
  • saláta


Megmossuk és kisebb darabokra vágjuk a húst. Fölmelegítjük az olajat, pár perc alatt megsütjük benne a húst. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk majoránnával vagy sültcsirke fűszersóval.
Mély edényben melegíteni kezdjük a vajat. Miután fölolvadt, megpirítjuk benne a lisztet, majd apránként adagolva hozzáöntjük a tejet. (Ezt a mártást hívjuk besamel- vagy fehérmártásnak.) Csomómentesre keverjük, majd hozzáadjuk a reszelt sajtot, és addig melegítjük, amíg a sajt teljesen föl nem olvad.
Tűzálló edénybe fektetjük a földarabolt húst, rászórjuk a zöldborsót, ráöntjük a sajtos mártást. 180 fokos sütőben lefedés nélkül nagyjából 40 perc alatt készre sütjük. Tálaláskor sült krumplit és savanyúságot kínálunk hozzá.

Bármilyen zöldséget tehetünk a szószba, arra azonban figyeljünk, hogy az is megpuhuljon annyi idő alatt, amíg az átsütött hús összesül a sajtmártással. Minél nagyobb átmérőjű edényben készítjük, annál jobban összeáll, így hidegen szeletelhető is lesz, és zöld salátával remek főétel válik belőle.


8 megjegyzés:

Eszter írta...

Ezt tuti kipróbálom! Köszi a receptet! ;-)

egycsipet írta...

Tejszínnel szoktam hasonlót, de a borsó (zöldség) új benne. Szuper lehet, ki kell próbálnom! :)

Bianka írta...

Ez tényleg nagyon finom lehet

Éva írta...

Nagyon guszta, jó szaftos lehet a husi ettől a sajtmártástól!

Csibe írta...

Én is szeretném!

Anikó írta...

Én még akkor elkészítettem, amikor megjelent, és azóta is rendszeresen, a család megőrül érte, annyira finom:-))))

szepyke írta...

Eszter, majd mesélj, hogy hogy ízlett!:)

Egycsipet, helyes, helyes!:)

Bianka, az bizony!:)

Éva, maga a cucc a szaft, szóval, tényleg nagyon finom!:)

Csibe, hát, tessék megcsinálni!:)

Anikó, ennek nagyon örülök!:))))Szerintem is nagyon finom, és pikk-pakk összeállítható!:)

Be Sweet :) írta...

Imádom az ilyen recepteket. :))
Tuti elkészül :))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...