2010. március 26., péntek

Cipó és kenyértésztában sült sonka-tojás - már készülünk a húsvétra!



Tegnap volt két hete, hogy megjelent egy újság, amiben megjelent ez a recept is. Itt az ideje, hogy megmutassam a blogon is, mit is eszünk mi majd húsvétkor. Kedveljük a sonkát, amihez természetesen párosul némi főtt tojás is, és friss kenyérrel kisérjük ezt az egészet. 
Ez a  kenyér ezért jött létre. Mindent belesütöttem, amit szeretünk, és a tésztájából még két cipót is készítettem, ami a sonka főzővízéből készült bableves "tányérjául" szolgált. 

Cipó és kenyértésztában sült sonka, tojás

Hozzávalók:
  • 1,4 kg finomliszt
  • 40 dkg főtt krumpli (só nélkül főzve!)
  • 4 csapott kávéskanál só
  • 1-2 csipetnyi cukor
  • 5 dkg élesztő
  • 5 dl langyos tej
  • 1 kis tojás
  • 50 dkg füstölt, főtt sonka (kihűtve)
  • 3-4 főtt tojás (kihűtve)
  • 2-3 evőkanál mustár


A langyos tejhez hozzáadjuk a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.
A hozzávalókat kimérjü. Először a lisztet, majd jöhet hozzá az előzőleg megfőtt, kihűtött és összetört krumpli, a tojás, illetve az élesztős tej. Kézzel, vagy géppel tésztát gyúrunk belőle, majd legvégül beledolgozzuk a sót is. A sót nem szabad hamarabb beletenni, csupán a kész tésztába, mert különben elvizesíti azt!
Letakarva duplájára kelesztjük. Ha megkelt, átgyúrjuk, és olyan formára formázzuk, amilyenre sütni szeretnénk. 


A koszorúformához a tészta kétharmad részéből egy hosszú csíkot nyújtunk, rétegezve ráfeketetjük a mustárral bekent sonkadarabokat és a tojásokat.


A tésztával befedjük, majd feltekerve, az olajjal vékonyan kikent formába fektetjük. 


 A maradék egyharmadnyi tésztát osszuk két részre és formázzuk meg cipóknak. 


Újabb fél órát kelesztjük, mielőtt megsütnénk.

A kelesztési idő leteltével középmeleg sütőben, azaz 180 fokon (gázsütő 4-es fokozat) 30-35 perc alatt megsütjük. Ha megsült, vízzel megspricceljük, ettől lesz ropogós a héja.


A cipókban tálalhatunk levest, például a sonka főzővízében főtt bablevest, amit később mutatok!
Ebből az adagból két cipó és egy, nagy koszorú formájú kenyér hozható ki.

A recept megtalálható a www.kifoztuk.hu oldalon regisztráció után letölthető Pdf újságban is. 
Az oldalon elindult az újságban szereplő blogokkal kapcsolatos fórum is, ahol minden olyan kérdésre válaszolunk, amire tudunk!:) Várunk szeretettel mindenkit!


9 megjegyzés:

Bianka írta...

Fantasztikusan néz ki, mennyei lehet. Csorog a nyálam.

Felhőlány írta...

Ezt a receptet már az újságban is bejelöltem magamnak... :) Egyedül a dagasztás, ami miatt picit félek az egésztől, de egyszer van Húsvét, ez pedig annyira nagyon-nagyon guszta! :)) És tudom, hogy tetszene a családnak is...

szepyke írta...

Bianka, tényleg az. És egyben van minden, már csak egy nagy csokor újhagyma kell hozzá!:)))

Felhőlány, ne félj a dagasztástól. Ha van géped, öt perc alatt végez vele! Jól kend meg a húst mustárral, mert az nagyon jót tesz neki! És mehet mellé hagyma is, mert az is iszonyat jól passzol hozzá!:)

lekvároskukta írta...

Nagyon jó Szepy!!!!!!!
Én kalácsot szoktam sütni, imádjuk a sonkához ;-)

L.Krisztina írta...

Na most én nagyokat nyelek:) hát ez valami csodálatos :) Azt hiszem elkészítem húsvétra:)))!!!

Andi/cuki írta...

Ilyet tavaly készítettem először,de tojást nem raktam bele,úgyhogy kipróbálom így is,mert guszta nagyon!:-))

szepyke írta...

Lekvároskukta, én is imádom a sonkához, van is feltéve a blogra egy recept. És tényleg jó. Egyben három!:))))


L.Krisztina, ok és majs számolj be, hogy milyen volt!:)

Andi/cuki, ok!:) Köszönöm!:)

Araniel írta...

Jujj de guszta *_____*
Szepyke, igazad volt, a csokigyár és a Jégverem étterem isteni ^_^
Csokigyárba várnak vissza, emlékeznek rád, valami ingyen jegyeket is emlegettek, szóval majd keresd meg őket :)

szepyke írta...

Araniel, tényleg???
Örülök, hogy mindkettő tetszett!:)))

Ingyen jegyek? Nahát!:)))
Köszönöm, hogy szóltál!:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...